torstai 20. tammikuuta 2022

763/2021

Otsikko kertoo keskeisimmän: katsoin taas paljon elokuvia vuonna 2021. Viimeksi tilastoista, tai tuttavallisemmin statseista kolmisen vuotta sitten kirjoittaessani toki katsoin vielä enemmän elokuvia, mutta vannoin myös himmaavani vauhtia. Ja miten sitten kävikään? 


Nimekemäärä vuonna 2021 oli 763 kappaletta ensimmäistä kertaa nähtyjä elokuvia (pitkä, lyhyt,  TV-leffa tai uusi versio tai huomattavasti uudistettu kopio edellisestä versiosta), mikä on 37* kappaletta vähemmän kuin vuonna 2018. Tiputus ei siis ollut kovinkaan iso verrattuna vuoteen 2018.

Osallistuin taas myös Pimeassablogin järjestämään vuosikyselyyn, jossa kysyttiin parhaita 2021 nähtyjä uusia elokuvia sekä bonuksena vapaamuotoisemmin sitä vanhempia nähtyjä elokuvia. Tällä kertaa Facebook on tekoälyjohtoisessa moderoinnissaan onnistunut tulkitsemaan linkin oman alustansa vastaiseksi ja piilottanut/poistanut postauksia usealta listaukseen osallistuneilta ihmisiltä. Ajattelin itse kirjoittaa hivenen lisää selityksiä vajaasta kymmenen nimekkeen uutuuslistasta, koska jätin bloggaukseen menneen selittelyosuuden tarkoituksella lyhyeksi.

Lista ja lyhyet selitykset löytyvät siis täältä: https://vuosielokuvissa.wordpress.com/


Rakastin taas Dan Stevensia, tällä kertaa robottina/androidina (Ich bin dein Mensch).


Ja sitten pidempi selitys. Siihen voin vain mainita että osa uusista nimikkeistä jäi näkemättä vaikka ne olikin voinut mahdollisesti nähdä teatterilevityksen aikana (esim. Spencer, Spider-Man, West Side Story, Sokea mies joka ei tahtonut nähdä Titanicia, The Last Duel, The Father), osan tulkitsin (jostain syystä) tulleen Suomen ensi-iltaan jo aiempana vuonna (mm. Druk ja Sound of Metal) ja loppuosa ei vain päässyt asettamani riman yli. 

Kuten varsinaisessa tekstissä mainitsin, niin moni uusi hehkutettu elokuva (mm. Annette, Titane, Dune, The Green Knight, Last Night in Soho, The Power of the Dog, Bergman Island) olivat lopulta minulle niin keskinkertaisen tuntuisia etten tahtonut nostaa niitä uusien leffojen listalle koska se olisi vesittänyt listan muidenkin nimekkeiden arvon. Sain kuitenkin yhdeksään nimikkeeseen tiivistettyä hyvin miltä vuosi 2021 tuntui: sekavalta, huumaavalta, pörröiseltä, ahdistavalta, masentavalta ja raivostuttavalta.

Vuosistatsien kerääminen auttaa yleensä hyvin, tai jopa todella hyvin kasaamaan takaisin omat muistikuvat katsomistani elokuvista. Edelleenkään en kirjaa ihan kaikkea katsomaani Letterboxdiin, vaikka sinne siirsinkin viime vuonna isona köntsänä kaikki merkkaukseni iCheckmovies-sivustolta. Viime vuonna Letterboxdiin ilmesty vihdoin myös (kuratoitu kokoelma) aikuisviihdettä, minkä puuttuminen on ollut mielestäni aina sivuston isoimpia virheitä. Muistikirja jonne raapustan nimekkeet, vuosiluvun ja katseluformaatin toimii edelleenkin ihan hyvin. Harmikseni se ei vain laske itse nimekemääriä, eikä minulla ole ollut vielä inspiraatiota laskea kappalemäärät myös kahdelta edelliseltä vuodelta (2020 ja 2019). Joten vertailu edellisten vuosien välillä ei valitettavasti vielä onnistu kunnolla. 

Omalle verkkosivulleni siirtämäni backlog on myös vahvasti vielä vuodessa 2020, mutta sieltä saa sentään vuoden 2019 määrän ulos (mikä on reilusti enemmän kuin vuonna 2018!). Ensimmäisen koronavuoden statsit kyllä jo kiinnostaisivat, nostiko vai laskiko kotona kökkiminen nimekkeiden määrää? 


Lisäys (23.1.)! 

Unohdin täysin kirjoittaa auki mikä ihme on Vuosi elokuvissa -listallani oleva Covid Express -lista! Siitä myös unohtui lisätä yksi nimeke, South Parkin Post Covid & Post Covid: The Return of Covid -spesiaalien yhdistelmä. 

Covid Express -lista on siis kokoelma nimikkeitä jotka ovat vuonna 2021 muistuttaneet kovasti vuoden pandemiafiiliksiä, mutta ilman että kaikki nimikkeet olisivat käsitelleet  suoranaisesti koronapandemiaa. Tein samantyyppisen menneen vuoden fiilislistan myös viime vuonna, mutta sen nimi ei ollut vielä Covid Express.

Edit 2: Vuosi elokuvissa -listan uusista elokuvista on koostanut listan Letterboxdiin yksi kyselyyn vastanneista, sieltä löytyy myös vastaava koostelista vuodelta 2020


*) Bloggaukseeni olin kirjoittanut 801 nimekettä, mutta tarkastuskierroksen jälkeen virallinen luku tipahti yhdellä sekaan osuneen jo aiempana vuonna merkityn nimikkeen vuoksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti