keskiviikko 11. syyskuuta 2019

Euron juustot ja muita elokuvasuosituksia

Oli ilo huomata fb-ryhmän kautta että iTunesiin on putkahtanut euron vuokraelokuvia, eivätkä ne kaikki ole ihan mitättömiä. En yleensä vuokraa kuin poikkeustapauksissa elokuvia etenkään nettipalveluista (haloo, vuosi 2019 huutelee), lähinnä varaan kirjastosta uudempia leffoja ja kahlaan läpi striimipalveluja joihin minulla on sillä hetkellä tilaus voimissaan.

Blockbusteria en ole muuten käyttänyt kertaakaan ilman Night Visionista saatuja vuokrauslippuja ja viime kerralla taisi jopa jäädä kaksi jo vuokrattua elokuvaa katsomatta sekä myös useampi lipuke käyttämättä. Väittäisin jopa että ihan kaikkea ilmaiseksi kahmottua ei oikeasti tee edes mieli katsoa. Asiaa ei myöskään auttanut että Blockbusterin Apple TV -sovellus on (tai oli aiemmin) ihan susi, striimi pätkii ja jää jopa jumiin loopille esimerkiksi jo alkutekstien kera. Pöytäkoneelta tv-näytölle vedettynä esitys ei pätkinyt, mutta tekstitysten kanssa piti olla kieli todella keskellä suuta: useamman tekstityksen synkka elokuvan kanssa kompasteli ja jossain elokuvassa tekstitys jopa pomppasi kieleltä toiselle.

Valikoima ja laatu iTunesissa on ehkä hivenen turvallisempaa kuin muissa elokuvavuokraamoista, mutta sieltäkin löytyy eurolla esimerkiksi Bumblebee-elokuvan nimellä kalasteleva Bumblebees, joka lienee tasaisen täryjyrämäistä Asylym-laatua. Asylum on tehnyt rutosti suoraan videolle -tyylillä halpatuotantoelokuvia jotka perustuvat siihen että niiden nimi on lähellä jotain vähän parempilaatuisempaa (tai edes kalliimpaa) elokuvaa. Copycatin juoni saattaa olla vähän sinne päin, mutta kuitenkin ihan jotain muuta. Tälle suhmuroinnille on keksitty onneksi oma termi, mockbuster! Wikipedian Asylum-filmografia jopa listaa jokaisen tuotoksen alkulähteen.

Vähän parempiin euron juustoihin palataksemme, iTunesista löytyy viime vuonna valmistunut, ilmeisesti IMDb-arvosanan mukaan aika keskinkertainen Robert Mapplethorpe -filmatisointi Mapplethorpe (siellä olisi tarjolla myös taiteilijadokumentti, mutta normaalihintaisena). NV:ssä pyörähtänyttä Assassination Nationia on moni kehunut, nyrkkeilijäbiopicciä Prayer Before Dawn (löytyy muuten myös Netflixistä) jopa Kinnunen kolumneissaan.

Eurolla saa jopa kunnon pyöritystä Gaspar Noén Climaxissa sekä pienen budjetin tieteisleffassa Prospect joka oli omia suosikkejani* edellisen vuoden NV:stä. Tekstitysten kanssa elokuvasta saa vielä enemmän iloa kuin festivaaleilla paikoitellen epäselvää dialogia arvuutellessa.

Sitten niihin toisiin, normihintaisiin elokuviin, joista tällä hetkellä tietty kannattaa katsoa juuri R&A:han tulevia. Valikoimasta löytyi ainakin dokumentti Hail Satan?, jonka pitäisi olla hauska katsaus The Church of Satanin historiaan. Olettavammin varmaan muutama muukin, harmillisesti tänä vuonna ei taida olla kk-maksullisissa striimipalveluissa mitään festarileffoja. Joanna Hoggin Exhibition käväisi Mubissa jo useampi kuukausi sitten, sen mahtavuuden perusteella uskalla suositella R&A:ssa olevaa ohjaajan uusintakin elokuvaa. Sekä tuota vanhempaa tietenkin.

No, elokuvien katsominen kannattaa aina. Tai ainakin melkein joka kerta.

Kaikki mainitut vuokranimekkeet löytyvät muuten helpoiten Justwatchin hakupalvelun kautta.

*) Prospect perustuu muuten samannimiseen lyhytelokuvaan, joka on nähtävissä Vimeossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti