tiistai 19. maaliskuuta 2019

Maksimaalisen minimalistinen tilastopäivitys!

Ehkä joskus olen maininnut että pidän kirjaa katsomistani elokuvista? Olen kirjoittanut vuoden 2004 syksystä lähtien päiväkirjaa ensimmäistä kertaa katsomistani elokuvista. Aluksi pieneen muistikirjaan johon pitkät nimikkeet välillä mahtuivat vain hyvällä tahdolla, nykyisin paljon tukevampaan Moleskinen sidottuun muistioon. Merkitsen muistiin vain katsotun elokuvan päivämäärän ja nykyisin myös katseluformaatin (en edes muista milloin aloitin tämän)  sekä mahdollisen tapahtuman (leffafestarit).

Aloitin myös tänä vuonna Letterboxd-tilin, mutta katseluvauhdillani en ole muistanut montaakaan nimekettä sinne enää lisätä muistikirjaan kirjaamisen jälkeen. Taisin miettiä tiliä rakentaessa että pistän tilille vain elokuvat joita tahdon nostaa esille (Letterboxd ilmeisesti vieläpä on blokannut mahdollisuuden lisätä aikuisviihde-elokuvia tai muita tarpeeksi epämääräisiä nimekkeitä), mutta en sitten olekaan muistanut lisätä melkein mitään. ¯\_(ツ)_/¯

Muistikirja ei onneksi ole ainoa paikka missä pidän katselutietoja. Siirrän tietoja myös "kotisivuilleni", kunhan jaksan/pystyn/muistan päivittää listaa. Sain nyt vasta viime vuoden tilastot päivitettyä, kolme kuukautta vuoden vaihtumisen jälkeen. Viime vuoden älytön nimekemäärä myös ehkä vihjaa miksi: copypastean tekstitiedostoon elokuvien IMDb-tunnistenumeron, alkuperäisen nimen, vuosiluvun ja katsomispäivämäärän (sekä valinnaisia tietoja). Kaverini rakentama python-skripti kääntelee tietoja tiedostossa haluamaani järjestykseen ja laskee nimekemäärän per vuosi.



Miksi ihmeessä sitten pidän vielä paperista muistikirjaa? Minulle se tuntuu olevan yksinkertaisesti helpoin tapa, enkä ole tähän mennessä lämmennyt millekään listaussivustolle (edes IMDb:lle, jossa minulla on parin tuhannen nimikkeen watchlist). Muistikirja vääntyy vaikka mihin omiin oikkuihin, eikä vaadi nettiyhteyttä toimiakseen. Muistikirja ei myöskään tipahda yhtäkkiä pois verkosta. Vain reissussa leffoja katsoessa teen väliaikaisia tiedostomuotoisia leffapäiväkirjoja.

Ehkä kaikista oudointa omasta mielestäni tässä kirjaamisessa on, etten kirjaa mitään katsottavista itsestään - ei plussia tai miinuksia, tai muita fiiliskommentteja. Yleensä muistikirjasta verkkoon tietoja siirtäessä muistan melkein kaikista katsomistani jotain ja olen yrittänyt vähentää joka vuosi elokuvien katsomista järjettömästi toinen tai jopa kolmas ruutu sylissä (katson suurimman osan elokuvista kotona), koska näistä "kokemuksista" ei yleensä jää mieleen melkein yhtään mitään. Lisäksi muistikirjassa pysyvät elokuvien katsomisformaatit, ellei niissä ole jotain supererikoista (säestys, erikoisnäytös tai erikseen huomioitava versio).

Mutta siis, viime vuosi. Pystyn laskemaan vielä erikseen kuinka monta sataa 801 nimikkeestä oli lyhytelokuvia (192 kpl!), mutta ei niitä ainakaan pitäisi olla yli puolta. Puoletkin tarkoittaisi ihan hyvää 400 pitkää elokuvaa per vuosi, joka tuntuu minulle olevan ihan leppoisasti saavutettava määrä neljäntoista tilastointivuoden perusteella. Vuoden ihan viimeisinä päivinä spurttasin tarkoituksella huomatessani että uuden satasen rikkominen olisi ihan saavutettava päämäärä - silloin katsoinkin tarkoituksella Yle Areenan lyhytelokuvasarjan kokonaan.

Normaalisti lyhytelokuvia kertyy etenkin varhaisia elokuvia katsoessa, vaikka niiden määrittäminen nykyajan termeillä lyhytelokuvaksi hiertääkin väärään suuntaan. Osa elokuvateattereiden näytösrakenteen kehittyessä olikin alkukuvia ja Suomessa veronalennuskuvia: ihan ensimmäiset elokuvat olivat "lyhyitä" meidän näkökulmasta katsottuna, mutta eivät aikalaisten mielestä. Näytöspotpurreissa parin minuutin leffat olivat ihan oikeita leffoja, kun pitkän elokuvan käsite ei ollut vielä syntynytkään. Viime vuonna kävin ensimmäistä kertaa Pordenonessa mykkäelokuvafestivaaleilla ja Orionissa katsomassa useamman koostenäytöksen, mikä näkyy myös "lyhyiden" elokuvien nimekemäärässä.

Tänä vuonna aion katsoa vähemmän elokuvia. (naurua, köhimistä ja rykimistä tähän väliin)

Ehkä 500, tai 600 nimekettä olisi sopiva määrä. Tähän mennessä en muuten ole yhtenäkään tilastointivuonna katsonut kuuttasataa nimekettä, sitä ali monesti ja nyt ensimmäistä kertaa enemmän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti