keskiviikko 8. elokuuta 2012

2012 - Tv-sarjojen vuosi?

Statsini katsotuista elokuvista näyttävät tällä hetkellä tänä vuonna ihan ok-tasoisilta, 200 elokuvan rajapyykki on mennyt vähän aikaa sitten rikki. Osa nimikkeistä on lyhytelokuvia ja todella lyhyitä sellaisia, mutta nimikkeitä kuitenkin. Kaikesta preppauksesta ja tuuletuksesta huolimatta tunnun katsoneeni tänä vuonna erityisen vähän elokuvia. Luultavammin 400:n rajapyykki ei taida mennä rikki, viime vuonna tämä oli viidestä nimikkeestä kiinni.

Osana syypäänä laiskotteluun on humahtaminen katsomaan tv-sarjoja, jotka eivät vaadi läheskään samanlaista keskittymistä (lähinnä sen pituutta) kuin kokopitkät elokuvat. Tarina tavallaan jatkuu edellisestä jaksosta, vaikka juoni ei olisikaan pitkää kaarta tavoitteleva. Lisäksi jatkuvajuoninen tv-sarja pahimmillaan (True Blood) tai parhaimmillaan (Doctor Who, Buffy, Angel) jämäyttää istumaan telkun ääreen kuola poskella iltakausiksi. Muistelen erityisellä kieroutuneella lämmöllä niitä kahta päivää keväällä vuonna 2003 jolloin putkitin Angelin kakkoskauden melkein yhdellä istumalla. Adrenaliinin kohiseminen pimeässä huoneessa hohtavan näytön edessä, läppäri sängyllä, on ehkä mukavimpia muistojani ensimmäisestä opiskeluvuodesta Joensuussa.



Tämän vuoden sarjaputkitus lähti jo viime vuoden puolella suoraan sanoen käsistä, muistaakseni Big Bang Theorya katsoessa. Valmiiksinauretun sarjan hehku kyllä hälveni aika nopeasti, tällä hetkellä suunnittelen myyväni kerran kahlaamani kausiboksin (kaudet 1-4) jonkinlaisen pikakelauksen jälkeen. BBT:stä hyppäsin katsomaan Communitya raivokkaalla vauhdilla, yksi kausi meni helposti kahdessa työttömän joutopäivässä. Communityyn tutustuin plärätessäni AV Clubin keskusteluja BBT:stä, näillä kahdella oli samat ohjelmaslotit kilpailevilla kaapelikanavilla, joten keskustelu BBT:stä oli täynnä "kilpailevan" sarjan faneja flamettamassa keskustelua kumpi kahdesta oli parempi sarja. Community taas vuorostaan kutkutteli katsomaan sarjan sisällä olevan Doctor Who -parodia Inspector Spacetimen johdatuksella vihdoin Tohtoria Ylen kesän 2012 uusintanäytöksissä. 


Tohtorin katsominen on tietty ihan vielä lapsenkengissä, aion katsoa vähintään nämä uudet Russell T Daviesin ja Steven Moffatin reboottaamat kaudet. Jonkun klassikkotohtorin jaksojen katsominen kiinnostaisi myöskin, mutta Tohtorien maailma on niin järkyttävän laaja spinoff-sarjoineen etten ihan pikaisesti ole saamassa edes pääsarjaa kokonaan katsottua.

Spinoffeista puheen ollen, viimeisin mopo irti -katsomiskohteeni on Doctor Whon yhdelle vierailevalle hahmolle rakennettu spinoff-sarja Torchwood. Aikuisten Whona hivenen mainostettu sarja on aika samantyyppinen Angelin kanssa (joka siis oli Buffyn spinoff): muutaman ensimmäisen kauden jakson teemat ovat melkein suoraan Angelista lainattuja. Erotuksena ryppyotsaiseen vampyyriin Torchwood on suorasukaisempi, graafisempi ja räävimpi - muttei missään nimessä esimerkiksi upean Misfitsin anarkistiselle tasolle menevä. Teemat hivelevät vähän navanalusta vähintään sivujuonien osalta, mutta ovat silti tyylilkkäästi esitettyjä. Jos kapteeni Harkness heittää törkeän vitsin, se on tarkoituksella esille pomppaava, eikä huonon läpän epätasaista väpätystä.



Misfitsiin tutustuin viime vuonna ja olen siihen vieläkin lääpälläni. Ensimmäiset kaksi kautta olen katsonut muistaakseni kolme kertaa, osan niistä useammankin kerran. Viimeisimmän kolmoskauden olen tainnut katsoa tähän mennessä "vain" kaksi kertaa. Olen kirjoittamassa juuri tästä sarjasta omaa juttua Nörttityttöblogiin, joten ei tästä nyt sitten sen enempää. (Paitsi että perustin ihan kauhean ja totaalisen spoilaavan Tumblr-rebloggaus -blogin lähinnä Misfitsia varten. Ehkä sinne vielä ilmestyy myös Andrew Garfieldia Spider-Man -pöksyissään.)

Jotain lyhyitäkin sarjoja olen vielä puskenut pitkien välissä, True Bloodin viidettä kautta seuraan jenkkitahtiin ja sen välissä katsoin alkuperäisen Prisonerin svengaavalta 1960-luvulta. Walking Deadia ja Game of Thronesia olisi joku kausi jossain jemmassa odottamassa katsomista, mutta mutta. Odottelen niiden kanssa vielä inspiraatiota. Samaten orginaali Star Trek odottelisi kakkoskaudellaan, Babylon 5 kolmoskaudellaan, Breaking Badista en ole nähnyt kuin ensimmäisen jakson. Battlestar Galactican katsomista en ole uskaltanut edes ajatella. Ja hyllyssä olisi vanha BBC:n Hitchhikers Guide to the Galaxy -tv-sarja, jonka lisäksi varmaan on jotain muitakin hyviä sarjoja kuin pelkkää scifiä!

Pitkien sarjaputkitusten ohessa olen vähitellen myös alkanut ajatella taas elokuvien katsomista, mutta pitkitän tahallani hetkeä jotten taas lysähtäisi sohvalle läppäri tai iPad sylissä irkkaamaan elokuvien sivussa. Arkistollakaan en ole käynyt pitkään hetkeen ja digiboksini sanoi itsensä irti, joten kyllähän tässä melkein valmiissa maailmassa kelpaa katsella myös oman hyllynsä katsomattomia antimia. Ei nyt kyllä ihan ensimmäisenä kasaa Visa Mäkisen leffoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti